Ahol beszélnek a szőlőtőkék

2020.05.21

Borszelfi: a Rozmaring Pince - Pannonhalmi borvidék

 A győrújbaráti Fehérkereszt-horgasba kanyargós út vezet. Mindegy, hogy autóval kapatunk-e fel a löszfalba vájt boltíves pincék között vagy gyalog poroszkálunk, felkészülési időt hagyva magunknak a megérkezésre, az igazi utat valójában a lélek járja meg. De erre már csak akkor jön rá az ember, amikor fent van, és a Rozmaring Pince felett húzódó félhektáros szőlőültetvény sorai között körülnéz. És irigyelni kezdi a tőkéket, mert olyan kiváltságos helyzetben vannak, hogy körülölelik őket a baráti és a nyúli dombok, - elrejtve gyümölcsüket a világ zajosabb fele elől -, mert nap mint nap szembe nézhetnek a Pannonhalmi Bencés Apátság panorámájával, és mert, itt, amikor csak lehet, süt a Nap. Csoda, hogy az ember úgy érzi, megérkezett?

A kis családi pincészet tulajdonosa, Rozmaring Tünde lelke néhány éve ért fel a Fehérkereszt-horgasba, akkor, amikor az édesapja teste elment. Az örökség metszésre várt, Tünde megnyugvásra. Egymásra találtak. Tündének pedig kanyarodni kezdett az útja: iskolába járt, borász lett, borokat kezdett készíteni, palackozni, értékesíteni, ma pedig már főállásban ő a Pannonhalmi borvidék hegybírója is.

Karrier? Korántsem. Sokkal inkább szív, lelkiismeret, alázat. És az apai minta, a növények iránti szeretet, amiről néhány éve még azt sem tudta, hogy magában hordozza azt.

"Meggyőződésem, hogy éreznek a szőlőtőkék. Amikor egyedül vagyok itt, szoktam hozzájuk beszélni"- meséli.

A legtöbbször persze nincs egyedül, egy-egy barátnője vagy az unokahúga sokszor besegít neki. Zöldmunkáznak, permeteznek, fejtenek, szűrnek, palackoznak olyan lendülettel, hogy szinte a hegyet is képesek lennének eltolni a helyéről.

"Férjem is kiveszi a részét a munkákból, őrá főként a fizikai erőt kívánó feladatoknál van szükség. Venyigét hordani, füvet nyírni jönnek a fiaink is, anyukám pedig az étkeztetési felelős a nagyobb munkák alkalmával. Szüretkor apósom is csatlakozik, és gyerekricsajtól hangos a szőlőnk, mert barátaink is besegítenek gyerekestül. Ilyen lelkes, kedves és barátságos szüretelőcsapat nem sok helyen ténykedik" - teszi hozzá, majd beavat a borkészítés mikéntjébe is: "Egyelőre kizárólag reduktív, illetve leginkább félreduktív borokat készítünk, hiszen fejtésnél érintkeznek a levegővel a borok. Úgy gondolom, hogy a hordós tételek egy következő szintre lépést jelentenek majd a pincénk életében.

Most leginkább a fajtaborokra koncentrálunk, amelyekben mondhatjuk, ott a nőiességem a könnyed gyümölcsösségben, de azért ezek száraz, harmonikus savakkal rendelkező tételek, ideális társasági, beszélgetős borok. Cserszegi fűszeresünk Szellő fantázianévre hallgat, szürkebarátunk Szürkület néven van a piacon, a Szikra egy rajnai rizling - furmint házasítást takar, a Szivárvány egy zweigelt rozé, a Szeánsz feliratú palackban pedig egy merlot vörös pihen. Hogy jó úton járunk, az jelzi, hogy Szivárvány rozénk 50 bor közül a 3. helyen végzett a Győrújbaráti Friss Jazz Ünnep közönségszavazásán."


Wurmbrandt András

© 2020 A RIPORTER - Wurmbrandt András blogja. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el